پژوهشگران دانشگاه هاروارد در مطالعه‌ای ارتباط بین غذاهای فوق‌ فرآوری‌شده و افزایش خطر افسردگی را بررسی کردند.

این مطالعه آینده‌نگر (JAMA Network Open. 2023) بر روی شرکت‌کنندگان زن میانسال در میان پرستاران که از ابتدا بدون افسردگی بودند، بین سال‌های ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۷ انجام شد. 

پژوهشگران داده‌های مربوط به هرگونه تغییرات در مصرف غذاهای فوق فرآوری‌شده توسط این افراد و اینکه آیا آن‌ها متعاقباً به افسردگی مبتلا می‌شوند یا خیر را تجزیه‌وتحلیل کردند.

نتایج، ۴۸۴۰ مورد افسردگی را نشان داد که بر اساس تجزیه‌وتحلیل‌ها کسانی که بیشترین مصرف غذاهای فوق فرآوری‌شده را داشتند، در مقایسه با کسانی که کمترین مصرف را داشتند، خطر بیشتری برای ابتلا به افسردگی داشتند.

همچنین مشخص شد که نوشیدنی‌های حاوی شیرین‌کننده‌های مصنوعی با خطر افسردگی در ارتباط هستند و کاهش مصرف غذاهای فوق فرآوری‌شده با کاهش خطر افسردگی مرتبط است.

اگرچه سازوکار پیوند این شیرین‌کننده‌ها و مواد فوق فرآوری‌شده با افسردگی ناشناخته است اما داده‌های تجربی نشان می‌دهد که شیرین‌کننده‌های مصنوعی انتقال پورینرژیک را در مغز تحریک می‌کنند، که ممکن است در فرایند بیماری‌زایی افسردگی دخیل باشد.